“The two words 'information' and 'communication' are often used interchangeably, but they signify quite different things.
Information is giving out; communication is getting through.”
~ Sydney J. Harris
1.Viktigaste frågan först: Frågorna ställs i fallande viktighetsgrad. Undersökningen anpassas till övriga frågor om det går inom rimligt stråldostillskott / kontrastfaser / undersökningstid / andra förberedelser.
2.Max 3 frågeställningar: Fokuserade frågor förbättrar diagnostiken. Vi utelämnar inte överraskningar / bifynd från vårt utlåtande, även om ni inte frågat efter dom.
3.Delegerande- och remitterande läkare måste vara ense om frågeställningarna: De svåraste undersökningarna för oss att utföra och bedöma är där den delegerande läkaren inte har gett den remitterande läkaren tillräckligt med information om varför de önskar undersökningen.
4.Undvik ”Patologi” eller ”Annat”: Dessa frågor berättigar inte undersökningen och är inte tillräckligt specifika för att optimera undersökningen eller bedöma bildmaterialet.
Berättigande av undersökning / Val av modalitet:
1.Vad pat söker för och det ni vill ha reda på: Beskriv det ni vill ha reda på, och varför det berättigar en undersökning. Detta är den viktigaste punkten i remissen att få rätt. Är det inte tydligt vad som ska utredas kan vi missuppfatta vad som behöver göras, pat får en onödig/suboptimal undersökning och ni får ett sämre svar.
2.Aktuellt klinisk status och sjukdomar / tillstånd: Symtom. Undersökningsfynd. Lokalisation på kroppen. Traumamekanism. Tidsstämpel när det började. Hur länge har det pågått. Har symtomen ändrats över tid. Labbsvar.
3.Finns cancer i bakgrunden?
4.Andra sjukdomar / tillstånd som är viktiga för undersökningen.
5.Undvik att önska undersökningen “Snart / Snabbt / Snarast”: Är för ospecifika och svårtolkade formuleringar. Ring om undersökningen behövs inom minuter, annars ange i remiss om timmar, dagar, eller veckor (och motivera varför i anamnesen).
6.Undvik "Se tidigare svar" och "Se journal": Varje remiss skall innehålla informationen som berättigar undersökningen.
Om fallet är komplicerat och det finns många möjliga diagnoser med samma sannolikhetsgrad kan ni ringa till röntgen för att diskutera fallet. Vi kan hjälpa till att rekommendera undersökningen som visualiserar de farligaste diagnoserna först, eller undersökningen som fångar upp så många frågeställningar som möjligt med en acceptabel stråldos/undersökningstid/etc för patienten.
En kort summering av andra saker anamnesen ska innehålla, och förberedelser remittenten ska påbörja för att undersökningen / ingreppet blir av.
Kontrast: Notera i remiss om pat reagerat mot kontrastmedel. Vilket medel det var, när, och typ av symtom.
Krea / njursvikt: Pat som får kontrast måste vara välhydrerad. Vi kan kompensera en liten krea höjning med att sänka kontrastdosen till pat, men om kreavärdet är för högt ökar vi risken för njurskada.
Nefrotoxiska läkemedel: När möjligt sätts ut 2-3 dagar före undersökning.
Dialysbehandling:
Thyroideastatus:
Myasthenia gravis:
Röntgensköterskor kollar i en gigantisk lista om saker är MR säkra eller ej. Notera möjliga kontraindikationer i remisstexten: Äldre kärlstent. Mekanisk hjärtklaff. CSF shunt. Hörselbensprotes. Insulinpump. Neurostimulator. Metallsplitter i kroppen/ögon från olyckor eller arbete. Cytostatikapump. Vikt > 200 kg. Feber. Gravid. Njursjukdom / skada. Klaustrofobi. Pat har svårt att ligga stilla eller svårt att ligga rakt.
Saker i undersökningsområdet som ger bildartefakter: Nylig operation eller biopsering. Piercings. Proteser. Stag/skruv. Hudklips. Tandställning.
MR Kontrast Kontraindikation: GFR < 30 ml/min. Hemodialys. Levertransplantation (leverspecifik kontrast). Barn < 1 år.
Se PM nedan för utförliga instruktioner.